Krijg duidelijk inzicht in 9 stappen
stappenplanHet leveren van hoogwaardige producten is nog geen garantie voor een goede installatie. Het is de kunst om de diverse onderdelen van de installatie zo te kiezen dat er voor uw unieke situatie de meest gunstige combinatie ontstaat. Zonnepaneel Totaal B.V. heeft de kennis en ervaring om deze keuzes samen met u te maken. Zij worden waar nodig ondersteund door de technische dienst van de internationale zonnestroom specialist en tevens onze importeur AEG. Ons zeer brede assortiment aan producten levert de basis voor een onbevooroordeelde advisering. In 9 stappen geven wij u inzicht in de factoren die meespelen tijdens het kiezen van een goede installatie.
Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4
Stap 5
Stap 6
Stap 7
Stap 8
Stap 9
Is mijn woning geschikt?
Bijna elke woning is geschikt voor zonnepanelen, of u nu in een rijtjeshuis of vrijstaand huis woont. Het aantal beschikbare vierkante meters op het dak bepaalt hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden. Vergunningen zijn in ons land uitsluitend bij monumentale gebouwen vereist. Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als een schuin dak worden geplaatst. Schuine daken met een oriÃŦntatie op het noorden, noordwest en noordoost zijn niet geschikt, terwijl schuine daken met een oriÃŦntatie op het zuiden zeer geschikt zijn. Een plat dak is ook ideaal, hierop is de richting en de helling van de zonnepanelen naar wens te bepalen.
Wat is de optimale ligging?
Een optimaal liggend zonnepaneel ontvangt zoân 1.000 zonuren per jaar. Daarmee wordt 0,95 kWh per wattpiek geproduceerd en een piekvermogen van zoân 270 Wp. Gericht op het zuiden onder een hoek van 35 Ã 40 graden is optimaal. Op het oosten of westen ligt de opbrengst zoân 15 procent lager, op het noorden is dat 40 procent. Op een plat dak zijn ze vaak in iedere richting en hoek te geplaatst. Als uw dak een groot deel van de dag in de schaduw ligt zal dat de opbrengst sterk verlagen. Om te zorgen dat zonnepanelen niet op elkaar schaduw kunnen werpen is er op een plat dak 4 m2 dakoppervlak per paneel nodig. Bij een schuin dak is dat ongeveer 1,7 m2. Mits er de juiste voorzieningen worden getroffen, kan er ook bij schaduw een goed rendement behaald worden.
Hoeveel panelen heb ik nodig?
Wij adviseren om het aantal zonnepanelen dat u koopt af te stemmen op uw jaarlijkse energieverbruik. Als u namelijk meer stroom produceert dan u zelf verbruikt, kunt u die extra stroom per 1 januari 2023 niet meer salderen. Dat betekent dat u een lagere stroomprijs krijgt voor de stroom die u aan het net terug levert. U krijgt dan gemiddeld 0,08 euro per kWh, terwijl dat nu 0,19 euro per kWh is. Wij adviseren om ongeveer 80 procent van uw jaarlijks verbruik met zonnepanelen op te wekken. Om zelf een ruwe schatting van het benodigde aantal panelen te maken, kunt u rekenen met een jaaropbrengst van 250 kWh per paneel. âĻZonnepaneel Totaal helpt u graag met het maken van een toekomstbestendige schatting.
Wat zijn de beste panelen?
De meeste zonnepanelen werken op basis van monokristallijn cellen. Deze cellen zijn speciaal ontwikkeld voor residentiÃŦle toepassingen. Voor u zijn dit dus de beste panelen.
Wat is de optimale omvormer?
Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom die uit het stopcontact komt. De kwaliteit van de omvormer bepaalt mede de opbrengst. De optimale omvormer is afgestemd op uw zonnepanelen. Vaak bieden ze de mogelijkheid om via een display of internet de opbrengst te monitoren. Omvormers hebben ÃĐÃĐn tot vier Maximum Power Point Trackers (MPPT). MPPTâs zorgen dat de stroomproductie zo hoog mogelijk is bij de geldende temperatuur en lichtintensiteit. Een optimum in de techniek van MPPTâs wordt geleverd door Solar Edge. Deze fabrikant bouwt omvormers met voor elk paneel van de installatie een MPPT. Deze MPPTâs worden optimizers genoemd en aan ieder paneel van de installatie gemonteerd.
Hoe werkt de montage?
Zonnepanelen worden vaak gewoon over de dakpannen geplaatst. Het montagesysteem wordt vaak met dakhaken gemonteerd. De bestaande dakpannen worden dan weer over de haken geplaatst waardoor er gegarandeerd geen lekkage ontstaat. Indien het dak of de dakpannen niet geschikt zijn voor dakhaken, dan wordt het montagesysteem geschroefd op het dak. De dakpannen weer teruggeplaatst om een waterdichte oplossing te garanderen. Op platte daken worden de panelen in een frame gemonteerd. Dit frame wordt middels ballast op zijn plaats gehouden. Er wordt dus niet in uw dak geboord.
Kwaliteit en garantie
Zonnepanelen, omvormers en bevestigingsmaterialen die aan de Europese kwaliteitsnormen voldoen, zijn te herkennen aan een EU of een TUV certificaat. U kunt er dan zeker van zijn dat belangrijke opgaven inzake de eigenschappen bij deze gecertificeerde componenten op uniforme wijze zijn vastgesteld. De materialen die Zonnepaneel Totaal levert zijn altijd Europees gecertificeerd.
Welke garanties krijg ik?
Opbrengstgaranties op zonnepanelen hebben een erg lange looptijd. Het is dus zeer goed mogelijk dat uw installateur of erger nog de fabrikant niet meer bestaat in het geval wanneer u om service of garantie verzoekt. Zaken doen met organisatie die zijn continuÃŊteit heeft bewezen is daarom erg belangrijk. Het Duitse AEG heeft zijn continuÃŊteit al meer dan 100 jaar bewezen. Service en garantie worden bij AEG verzorgt door een dealernetwerk met landelijke dekking waardoor u altijd in de toekomst verzekerd bent van service en garantie. Op onze AEG panelen worden zeer lange garanties verstrekt. De glas op glas uitvoering worden maar liefst 30 jaar gegarandeerd.
Een gecertificeerd installateur?
Wanneer u een aanpassing in uw elektrisch systeem van uw woning wilt laten aanbrengen, mag dit uitsluitend door een gecertificeerd bedrijf gedaan worden. Voor de zonnepanelenbranche heeft onze overheid nog steeds niets geregeld. Iedereen mag zonnepanelen installeren, terwijl er flinke aanpassingen aan uw elektrisch systeem moeten worden aangebracht. Stel nu dat uw woning door brand beschadigd. Hoe zal de verzekeraar zich opstellen als blijkt dat u een niet gecertificeerd bedrijf heeft laten werken aan uw elektrische installatie? Om over de veiligheidsrisicoâs die u loopt maar te zwijgen. Zonnepaneel Totaal is een volgens de NEN 1010 norm gecertificeerd erkend installatiebedrijf. (NEN 1010 = veiligheid en kwaliteit).
Hebt u vragen? Wij helpen u graag!
Wij helpen u graag om de investering en het rendement inzichtelijk te maken.