Voorbereiding en installatie

Teruglevermeter
Om te kunnen meten hoeveel elektriciteit u terug levert aan het elektriciteitsnet hebt u een meter nodig die dit kan meten. Dit heet een teruglevermeter. De nieuwe (slimme) elektriciteitsmeters kunnen standaard de teruglevering meten. Heeft u al een geschikte meter dan hoeft er niets te worden ondernomen.

Indien u niet over een geschikte meter beschikt is het belangrijk dat dit tijdig geregeld wordt. Gezien de wachttijd van soms wel 6 weken, is het verstandig om direct na de beslissing om panelen aan te schaffen, contact met uw netwerkbeheerder wordt opgenomen. Vanzelfsprekend regelt Zonnepaneel Totaal dit voor u.

Zonnepaneel Totaal verzoekt uw netwerkbeheerder om ten behoeve van teruglevering uw huidige meter te vervangen door een voor teruglevering geschikte meter. Deze vervanging is kosteloos. Indien u twijfelt over de geschiktheid van uw meter, kunt u ook contact opnemen met uw netwerkbeheerder.

Op de dag van montage
Zonnepaneel Totaal probeert het monteren van de complete installatie in één dag te realiseren. Een goede voorbereiding is belangrijk. Zorg daarom dat onze monteurs ongehinderd kunnen werken. Zorg ervoor dat de plaatsen waar onze monteurs aan het werk gaan goed bereikbaar zijn. Ook verzorgen we op deze dag de aanmelding van uw installatie bij uw netwerkbeheerder via energieleveren.nl. Zo is uw netbeheerder op de hoogte van uw energie-teruglevering. De netbeheerder zorgt voor een juiste verrekening.

Onderhoud en monitoring

Onderhoud zonnepanelen
Na het kopen van de zonnepanelen, is het tijd om te profiteren. Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Een jaarlijkse controle op beschadigingen van het glas en op de bevestiging van de panelen is voldoende. Schoonmaken is vaak overbodig. Eventueel vuil wordt namelijk vanzelf weggespoeld door de regen. De meeropbrengst als gevolg van brandschone panelen weegt vaak niet op tegen de kosten van het schoonmaken van de zonnepanelen. Schoonmaken kan lonend zijn als de panelen gemonteerd zijn met een hellingshoek die kleiner is dan 12 graden of als er bomen in de buurt staan die groenaanslag veroorzaken.
Monitoring van de installatie
Een zonnepaneel is een hele investering. Een investering die zich uiteindelijk ruimschoots terugverdient. Wie daarbij alleen vertrouwt op het “aan”-lampje op de omvormer en op de afrekeningen van het energiebedrijf, doet zichzelf ernstig tekort. Extra monitoring is geen overbodige luxe. Monitoring geeft de garantie dat u het maximale uit uw systeem haalt. Het tijdig signaleren van problemen of afwijkingen voorkomt verlies van opbrengsten. De diverse uitleesmogelijkheden geven een optimaal beeld van uw systeem. Wij hebben voor iedere zonnestroominstallatie een passende monitoringsoplossing.

Kosten en baten

Wat kan ik besparen?
Er worden momenteel een aantal zeer goedkope leningen (vanaf 1,6%) aangeboden. De voorbeeldberekeningen hiervan vindt u bij de betreffende leningen. Onderstaand volgt nu een berekening op basis van betaling uit eigen middelen:

We gaan in dit voorbeeld uit van een stroombehoefte voor een 4 persoons huishouden te weten 4400 KWh per jaar. Indien u stroom blijft kopen van uw huidige energieleverancier, gaat u dit jaar ongeveer €0,19/kWh betalen. Dat is 4400 x 0,19 = €836 op jaarbasis.

Een systeem met zonnepanelen dat uw jaarlijkse stroombehoefte (4400kwh) levert kost ongeveer €5500 exclusief de btw (momenteel geldt er btw-teruggave voor particulieren). Deze €5500 zou op de bank bij een rente van 1,0 % na 20 jaar gegroeid zijn tot €6778.

Het systeem gaat minimaal 20 jaar mee. Dit betekent dus dat de totale stroomkosten voor de komende 20 jaar (inclusief renteverlies en afschrijving) €6778 bedragen.

Per jaar kost uw eigen stroomvoorziening dan €6778 : 20 jaar = €339
Dat betekent over het eerste jaar een besparing van € 836 – €339 = €497
De komende 20 jaar bespaart u dus 20 x €497 = €9.940

Uitgedrukt in rendement op uw investering:
U investeert €5500 terwijl u jaarlijks voor €836 aan stroom opwekt.
De terugverdientijd is dan €5500 : €836 = 6,6 jaar. 100% : 6,6 = 15,2%.

Het rendement op uw geïnvesteerd vermogen is dan 15,2%!

Hebt u vragen? Wij helpen u graag!

Wij helpen u graag met een toekomstgericht advies!